Liisa Nenonen

Rullahiihtoon liittyviä haastatteluja foorumin toimesta.
rullahiihtofoorumi
Viestit: 21
Liittynyt: 17 Touko 2018, 23:12

Liisa Nenonen

Viesti Kirjoittaja rullahiihtofoorumi » 21 Kesä 2018, 18:00

Juhannushaastatteluun saimme kunnian haastatella Liisa Nenosta, hiihtosuunnistuksen kolminkertaista nuorten maailmanmestaria. Imatralainen SK Vuoksea edustava piakkoin 20-vuotias Liisa valittiin tulevalle kaudelle myös naisten maajoukkueeseen. Tässä tuoreen maailmanmestarin kuulumiset, olkaa hyvät :

Kesä on hyvässä vauhdissa ja lämmintäkin on riittänyt. Mitäs kuuluu kesääsi ja kuinka harjoituskausi on lähtenyt käyntiin ?
Oikein hyvää, kiitos! Kesän treenit on hyvällä mallilla ja keli hellii, ei kai tässä voi muuta toivoa. Suunnistuskisakauden avasin viime viikonloppuna Venlojen viestissä ja ensimmäiset leirit starttaavat pian.

Nousit nyt naisten maajoukkueeseen, kuinka se vaikuttaa kauden kulkuun verrattuna aiempaan, lisääntyykö esim. leiripäivät ja muut ryhmäharjoitukset ?
Nuorten ja aikuisten maajoukkueleiritykset ovat melko pitkälti yhteisiä, joten leireissä ei sinänsä hirveästi eroa tule. Muutamia leirejä syksyyn saattaa tulla lisää ja lähinnä harjoittelumääriä kasvatetaan nyt hieman.

Nyt edessäsi on siis ensimmäinen kausi aikuisten sarjassa. Arvokisoja on tulevalla kaudella EM-kisat Turkissa ja MM-kisat Ruotsissa. Millaisin tavoittein lähdet kauteen ?
Katsotaan nyt vielä miten kesä ja syksy etenevät, mutta toki lähtökohtaisesti tavoitteena on paikka joukkueessa molemmissa arvokisoissa.

Hiihtosuunnistus on kestävyys- ja taitolaji joka vaatii monipuolista harjoittelua. Miten tulevan harjoittelukauden lajiharjoittelu jakaantuu eri harjoitusmuotojen kesken ?
Itse teen aika paljon monentyyppistä treeniä, tietysti juoksua, hiihtoa ja rullahiihtoa tulee eniten, mutta tykkään myös pyöräillä ja suunnistaa. Suunnistustreenejä tuleekin tehtyä jonkin verran iltarastien merkeissä.

Meitä kiinnostaa tietysti aivan erityisesti rullahiihdon osuus harjoittelussasi. Kuinka tärkeänä sen koet talven kannalta ja kuuluuko siihen myös perinteisen tyylin harjoittelua, lajisi tyylihän on vapaa mutta tasatyöntö on tärkeässä roolissa ?
Rullahiihto on tietysti tärkeä osa kesän harjoittelua, tasuria tulee tehtyä melko paljon. Se on hiihtosuunnistuksessa tosiaan isossa roolissa, sillä useimmiten kisoissa noin 2/3 hiihdosta tapahtuu kapeilla urilla. Perinteistä hiihdän lähinnä pitkien ja palauttavien treenien muodossa. Veikkaan kuitenkin, että oma rullahiihtoharjoittelun osuuteni jää vielä hieman vähäisemmäksi kuin muilla hiihtosuunnistajilla, koska tykkään tehdä treeniä aika monipuolisesti.

Ex-maastohiihtäjä Sami Jauhojärvi kertoi juuri Hiihto-lehdessä rullahiihtäneensä ensimmäisen kerran 17-vuotiaana, tehden syksyllä kaksi tasatyöntöharjoitusta. Minkä ikäisenä sinä rullahiihdit ensimmäisen kerran ja millaisia muistoja niistä kerroista jäi ?
Itse muistan rullaluistelleeni jo tosi pienenä, ja sitten jossain vaihessa luistimet vaihtuivat suksiin. Varmaan ala-asteen loppupuolella hiihdin ekaa kertaa rullilla, mutta silloin ei ehkä vielä voitu puhua harjoittelusta. Ensimmäiset kaatumiset Vuokatin leireillä tosin muistan hyvin.

Rullahiihtäjien kanssa keskustellessa lajin hyvistä puolista lähes poikkeuksetta tulee esiin se että kun voitelua ei tarvita niin olosuhdetekijöiden osuus ei ole niin suuri kuin talvella. Mitä pidät rullahiihdosta ajatellen sitä yksittäisenä lajina, mitkä ovat sen parhaimmat puolet ?
No tietenkin kesällä on kivempi hiihtää ulkona kivassa säässä, kuin esimerkiksi hiihtotunnelissa. Ja tietty se helpottaa omassa arjessa, kun suksia ei tarvitse laittaa. Itsellä ainoana ongelmana rullahiihdon kanssa on, se että olen rullilla aika arka mäenlaskija.

Hiihtosuunnistajat tunnetaan taitavina suksien käsittelijöinä. Muistan omalla kohdallani ensimmäiset rullahiihdot, meno tuntui aika hallitsemattomalta, lähes extremeltä. Tekniikkaharjoittelulla ja temppuradoilla saa kuitenkin merkittävästi varmuutta lisää suksien käsittelyyn ja siitä on taas turvaa yllättävien tilanteiden käsittelyyn. Onko sinulla tähän liittyen joku suosikkiharjoitus tai vinkki jota voisi suositella aloittelevillekin rullahiihtäjiille ?
Kuten tuossa mainitsin, vaikka talvella koen olevani hyvä laskija ja suksienkäsittelijä, olen kuitenkin melko arka rullien kanssa, joten olen aika huono antamaan vinkkejä tähän aiheeseen liittyen. Sanonkin siksi, että maltti on valttia ja parempi ottaa alussa varovasti rullasuksien kanssa! Itse mielummin harjoittelen suksiketteryyttä ja alamäkilaskua vähän enemmän sitten talvella.

Rullahiihtokin on vahvasti välinelaji. Millä merkillä tai merkeillä hiihdät ja mihin kiinnität välineissä huomiota ?
Marven rullilla hiihdän, niillä on tullut hiihdettyä lähes aina ja siksi niihin voi luottaa.

Hiihtosuunnistus ei ole suurelle yleisölle vielä kovinkaan tuttu laji, ainakaan kaikilla paikkakunnilla. Suomalaisilla on kuitenkin pitkät perinteet siinä ja merkittävästi kansainvälistä menestystä, viimeisimpinä mm. sinun huippusaavutuksesi menneellä kaudella. Pitäisikö lajin olla olympialaji saavuttaakseen enemmän yleisöä, vai miten sinä tämän koet ?
Tietysti olympiastatus aina lisää lajin näkyvyyttä ja arvostusta, sitä kohti nyt yritetään mennä. Tosin muitankin keinoja näkyvyyden lisäämiseen varmasti olisi. Lajina pulmana vaan on se, ettei tätä voi joka paikassa harrastaa olosuhteiden vuoksi ja jo se laskee heti harrastajamääriä. Näkyvyyttä laji ehdottomasti kumminkin kaipaisi.

Rullahiihtosuunnistus on mukana kesäharjoittelussa mutta entä kilpailumuotona, löytyykö kilpailuja ? Laji sinänsä ainakin on yleisöystävällinen, vauhtia ja tilanteita riittää joten siinä mielessä yleisöllekin olisi nähtävää.
Muutamia rullahiihtosuunnistusharjoituksia tulee kesässä aina tehtyä, mutta itselle tämä laji on jo vähän liian extreme. Ollaan joskus leirikisaa vedetty juurikin näin ja koskaan ei ole kaatumisilta vältytty. Mukanan on vähän liikaa yllätysmomentteja esim. liikenteen kanssa ja välillä asfalttitie on muuttunut hiekaksi kesken alamäen. Eli jos rullahiihtosuunnistuskisat joskus järjestetään, niin en ole vielä ihan varma uskallanko osallistua.

Suojista hiukan, kypärä löytyy jo aikalailla kaikilta rullahiihtäjiltä ja hanskatkin useimmilta. Muita suojia ei juurikaan käytetä koska ne koetaan hankaliksi ja rajoittaviksi. Ajattelisi että esim. polvi- ja kyynärsuojia voitaisiin kehittää nykypäivänä niin hyviksi etteivät ne haittaisi suoritusta. Aloitteen pitäisi kuitenkin tulla huippuhiihdosta, nyt tuntuu että hiihtäjät esittelevät mustia polviaan siihen tyyliin että tämä nyt vain ikäänkuin kuuluu lajiin. Joka kesä kuitenkin uutisoidaan vakaviakin tapaturmia huippuhiihtäjilläkin. Mitä mieltä sinä olet suojista ja niiden kehittämisestä?
Ehkä se on aika pitkälti vaan tottumuskysymys. Se on totta että suojat koetaan hankaliksi ja esim. lämpimällä kelillä epämukaviksi. Ja on se vähän niin, että jos muut käyttäisivät suojia, niin eiköhän niitä itsekin käyttäisi.

Rullahiihto.fi foorumin perustamisen alkusysäys tuli hankaluudesta löytää vieraammilta paikkakunnilta rullahiihtoon sopivia paikkoja. Onko sinulla erityisiä suosikkipaikkoja rullahiihtoon koti- tai ulkomailla ?
Suomen rullaradoista olen ainoastaan käyttänyt Vuokatin ja Imatran ratoja. Otepäässä on nyt tullut käytyä useampana vuotena, ja siellä on kyllä erinomaiset rullahiihto-olosuhteet ja ne tuovat kyllä mukavaa vaihtelua kotimaan oloihin.

Kiitämme Liisaa erittäin mielenkiintoisesta haastattelusta ja toivotamme ensinnäkin oikein Hyvää Juhannusta ja tsemppiä, sekä terveyttä tulevaan harjoitus- ja kilpailukauteen. Kiitos !