Ari Luusua

Rullahiihtoon liittyviä haastatteluja foorumin toimesta.
rullahiihtofoorumi
Viestit: 19
Liittynyt: 17 Touko 2018, 23:12

Ari Luusua

Viesti Kirjoittaja rullahiihtofoorumi » 23 Heinä 2018, 21:34

Heinäkuun haastatteluun saimme hiihtoa seuraaville tutun Lapin miehen, Ski Team Mäenpäätä edustavan Ari Luusuan. Hän on hallitseva Suomen Cupin sekä perinteisen sprintin suomenmestari ja kuulunut jo monen kauden ajan maamme maastohiihtäjien terävimpään kärkijoukkoon. Vaikka päälle painoi heinähommat, helteet, hillapaikkojen kyselijät ja ankarat treenit kiekkojätkien kanssa niin Ari halusi vastailla rullahiihtokysymyksiimme:

Mitä kuuluu näin heinäkuussa, onko kesä sujunut suunnitelmien mukaan ? Kisaamassa olet ollut ainakin Aateli Racessa ja uudessa Vuokatti Roller Ski Marathonissa.
Kesä on sujunut ihan kivasti treenien parissa. Nopeasti se aika juoksee, sillä ens kuun jälkeen on syyskuu. Kesäkisoja kävin Vuokatissa sekä yhden hölkkäkisan olen kahlannut myös läpi.

Sää kotimaassa on ollut melkoisen lämmin, pohjoisinta Lappia myöden. Kuinka helteet ovat sinulle sopineet ja onko harjoitteluun täytynyt tehdä muutoksia niiden vuoksi ?
Ei lämmin luita riko, eikä se ole haitannut millään tavalla harjoittelua. Pitää osata nauttia Suomen lyhyestä kesästä, sillä talvella on pimiää ja kylymää. Vähän enempi nestettä koneeseen niin sillä pärjää (huom. hyviä nesteitä).

Varsinkin keväällä kulki todella hyvin ja hiihtokansaa ihmetytti aiheellisesti ettei kutsua maajoukkueeseen tullut. Tämä lienee jo pureskeltu ja siirrytty eteenpäin. Onko ensi kauden tavoitteet ja ohjelma jo lyöty pitkälle lukkoon ?
Kilpailukausi on lyöty lukkoon siltä osin että se alakaa Vuokatissa ja päättyy Ylläs-Levi hiihtoon. Siinä välissä kerkiää monesti pettyä, mutta on myös monta mahdollisuutta onnistua. Valinnasta voin sen verran kertoa että Rovaniemi on kiva paikka asua ja elää. Ei se haittaa, vaikka siellä on talvella pimiää ja paljo lunta. Kesällä ensin tehdään heiniä, sitten poimitaan hilloja jonka jälkee kerätään puolukat.

Palataanpa taaksepäin ja aikaan kun aloittelit hiihtouraasi. Missä vaiheessa rullahiihto astui kuvaan ja millaisia muistikuvia on ensimmäisistä rullahiihdoista ?
Simossa on tullut ensimmäiset rullahiihdot vedettyä joskus 12–13 vuotiaana. Nuorempana hiihdin kaikki perinteisen tyylin lenkit soratiellä. Kotitalo oli jokivarressa, jossa ei silloin ollut vielä asfalttia, joten sieltä on lapsuuden rullahiihtomuistot.

Eri hiihtäjien kesäohjelmat poikkeavat lajipainotuksien osalta paljonkin toisistaan. Minkälaista roolia rullahiihto näyttelee sinun ohjelmassasi ja miten harjoitukset painottuvat. Paljon tasuria pitkiä kisoja silmälläpitäen ?
Harjoituskaudella on paljon rullahiihtoa ohjelmassa. Kesällä tulee 250h rullahiihtoa, josta 60% on perinteistä/tasatyöntöä.

Rullahiihto voi toimia aktiivikuntoilijalle hyvänä tekniikan hiontaharjoitteluna, erityisesti vapaan osalta. Vaatii tosin sopivan kaluston ja paneutumista asiaan että hyödyt saa esiin. Miten sinä koet rullahiihdon tekniikan osalta entä mihin kehottaisit kuntoilijoiden kiinnittämään huomiota rullahiihdossaan ?
Tekniikasta en tiedä itekkään mitään niin turha lähteä ketään neuvomaan. Potku lähtee pakarasta ja tasuri on kaiken A ja O.

Välinepuoli kiinnostaa aina kun välineurheilusta puhutaan. Rullahiihdossakin oikealla ja laadukkaalla kalustolla on suuri merkitys harjoittelun mielekkyyteen. Minkälainen kalusto sinulla on käytössä ja minkälaista kehitystä kaipaisit välinepuolelle ?
Perinteisellä löytyy parit rullat Vauhdilta (ja Swixiltä), jotka ovat erinopeuksilla varustettuja. Molemmat ovat komposiitti rungolla. Luistelussa on yhdet Vauhdin komposiittirullat ja ne mielestäni riittävät.

Monoista vielä tarkemmin, ne tuntuvat tuottavan monelle harrastajalle päänvaivaa. Talvimonot saattavat tuntua kuumilta ja hiukan raskailta kesäkeleissä ja taas kuntoilijoille myytävät kesämonot liian löysiltä. Onko huippuhiihtäjillä käytössään omia erikoismalleja kesäkäyttöön vai millä mennään ?
Henkilökohtaisesti vetelen samalla monolla kesät ja talvet. Jollain merkillä on kesämonoja, mutta eipä ole tullu testattua millaiset ne ovat. Suurin osa kuitenkin hiihtää ihan samalla monolla millä talvellakin.

Rullahiihtoratoja on vielä varsin vähän suomessa, lisää kuitenkin on tullut viime vuosina. Vastaavatko radat kuinka omiin harjoittelutarpeisiisi ja mitkä ovat omia suosikkiratojasi kotimaassa ja ulkomaillakin ?
Kotimaassa on tullut hiihdettyä loppupeleissä melko vähän rullaratoja, mutta kyllä Vuokatissa on hyvä rata. Ulkomailla ehdoton suosikki on Otepäässä. Erikoisin rullarata missä olen käynyt on Italian Valdidentrossa. Rata on siellä todella raskas ja jäykkä. Sijainti on vuoren laidalla mikä tekee radasta hyvin erikoisen.

Entä paikat ratojen ulkopuolella, kotimaassa sekä ulkomailla. Rullahiihtofoorumilla on listattuna jonkin verran harjoitteluun sopivia yleisiä teitä mutta missä sinä rullaat mieluiten ratojen ulkopuolella ?
Ehdottomasti suosikkipaikkani on Ylläsjärvi/Äkäslompolo. Paljon hyvällä pinnalla olevaa tietä, hiljainen liikenne kesällä ja siihen päälle Suomen parhaat nousut, jotka yhdistettynä tekevät Ylläksestä mielestäni parhaan paikan rullahiihtää. Tästä kommentista ei ole senttiäkään maksettu ainakaan vielä mutta kyllä näillä mainospuheilla tonttia alan odottelemaan.

Rullahiihto on mainio laji, monille kuitenkin hämmästyttävän vieras. Mitä voitaisiin tehdä asian eteen, olisiko esim. Korpelan Heikin ehdottama kesäcup sellainen vai haittaisiko se liikaa kesäharjoittelukautta ? Norjassa ainakin tuntuu kisat saavan paljon julkisuutta ja yleisöä kun huippuhiihtäjiä on paikalla.
Heikille terveisiä että nuo Norjan suuren maailman touhut on vähän vieraita tämmöiselle Lapin miehelle. Mutta jos totta puhutaan niin kyllähän rullakisoja voisi olla enempi ja niitä voisi keskittää tietyille ajanjaksoille/viikoille. Suomessa järjestetään rullakisoja ihan hyvin, mutta kaikki kisat toimivat yksin. Kisoja tulisi saada isojen tapahtumien yhteyteen, jolloin ihmisillä olisi helpompaa saavuttaa rullahiihto. Ja ilman kunnon palkintoja ei huippuhiihtäjiä saada kisoihin, se on varma.

Edustamasi Ski Team Mäenpää järjestää nyt kolmatta kertaa Jeppis Summer Ski rullahiihtokisan kotikaupungissaan Pietarsaaressa. Nähdäänkö Ari Luusua lähtöviivalla ?
Tottakai olen viivalla, sehän on nykyään kotikisa!! Kisan protokolla on hyvällä tavalla erikoinen, jossa vedetään SkiErg hiihtolaitteella ensin 1000m ja sitten takaa-ajo rullilla siihen päälle mikä on noin 15km. Kisa muutenkin on hyvin järjestetty ja paikalla on ollut hyvin katsojia. Palkinnot on todella hyvät (Voittaja 1000€/miehille ja naisille) tämmöiseen kisaan, joten toivon että mahdollisimman moni tulisi kisaan mukaan.

Lopuksi vielä; vaikka oletkin kova luonnossaliikkuja niin et kai ehdi kaikkia niitä hilloja poimia, joten voitko paljastaa meille jonkun hyvän hillapaikan ? Emme jaa tietoa eteenpäin.
Moni kysynyt hyviä paikkoja mistä hilloja löytyy. Olen ollut rehellinen ja kertonut kaikille suoraan, että Jängältä niitä löytyy! Ei ole tapana pihdata tietoa :)

Kiitämme Aria haastattelusta ja tuesta nuorta rullahiihtofoorumiamme kohtaan ja toivotamme oikein hyvää kesän jatkoa sekä ehjää treenikautta. Ei muutakuin Jeppis Summer Skihin viettämään kesälauantaita 28.7. ja kannustamaan hiihtäjiä !